Veïns per Rubí (VR) ha posat sobre la taula un seguit de condicions per tal de facilitar l’aprovació del pressupost del 2019. Fa uns dies l’equip de govern, format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i el regidor Sergi García, van fer pública la seva proposta pels comptes de l’any vinent, el darrer del mandat. VR lamenta que encara no s’hagi lliurat tota la documentació per estudiar a fons el pressupost i, com ja va fer l’any passat, critica el que considera una manca d’inversió real: “Les inversions reals, de 4 milions d’euros, només suposen el 5% del pressupost, quan en ciutats del nostre entorn aquest percentatge oscil·la entre el 8% i el 10%”, ha explicat Antoni García, portaveu de la formació.

Pel que fa a les propostes, Veïns per Rubí creu que caldria destinar un 15% de les inversions reals en accions a les urbanitzacions, ja que consideren que el manteniment actual “no és l’adequat, com s’ha vist amb les darreres pluges”.

VR també posa l’accent en l’apartat dels pressupostos participatius i creu que cal donar-li més dotació pressupostària a aquesta iniciativa: “És cert que augmenta un 50%, però és molt minso en relació amb el pressupost global, només representa un 0,36% i ens agradaria que almenys arribés a un 0,5%”, ha explicat Gustavo Martín, membre de l’organització política.

D’altra banda, Martín qüestiona el funcionament del procés participatiu del 2018 que, tant per la polèmica amb l’escola Rivo Rubeo, que va quedar en segona posició però que no va aconseguir el finançament, com pel desenvolupament dels projectes finalistes: “No sabem res dels projectes d’enllumenat intel·ligent, ni de reparació de l’arbrat mort ni de la pista de Can Ximelis” i posa en dubte que s’arribin a complir durant aquest any. A més, proposa dividir els pressupostos participatius amb una acció concreta de ciutat i accions als barris.

Gustavo Martín també creu que cal millorar en les polítiques d’habitatge, “per tal d’adquirir pisos, negociant amb les entitats bancàries, rehabilitant-los o construir-ne de nous”.

Ajudes a l’IBI
Una altra de les propostes per les quals Veïns per Rubí porta lluitant tot el mandat és l’augment de les ajudes al pagament de l’IBI. Segons Cristian Ruiz, de VR, “110.000 euros d’ajudes a l’IBI és insuficient per una ciutat que té un 14% de la població en risc de pobresa” i reclama que es pugi el topall per tal que més famílies puguin optar als ajuts.

Per últim, la formació ha exigit al govern que cessi a tots els seus càrrecs de confiança per “acabar amb el clientelisme”, segons ha afirmat el portaveu.