El passat dimecres es va oferir a l’Ateneu Municipal una sessió informativa oberta a tothom que pogués estar interessat en els resultats de l’enquesta ciutadana envers el projecte de remodelació del parc de Ca n’Oriol.

Com no podia ser d’una altra manera, Veïns per Rubí va assistir-hi a aquesta sessió. De sobra és conegut l’interès de VR per a aquest projecte del qual ja hem donat en moltes ocasions la nostra opinió respecte a quina hauria de ser l’actuació a dur a terme en el que nosaltres considerem com el nostre pulmó natural.

No volem analitzar profundament els resultats mostrats, ja que tota la informació està disponible per a ser consultada en la web de participació on, aprofitem per a convidar-vos i animar-vos a tots i a totes a aportar la vostra proposta per al Parc de Ca n’Oriol (https://participa.rubi.cat). Però sí que volem deixar una reflexió pública un cop finalitzada aquesta fase de consulta ciutadana.

En primer lloc, volem expressar la nostra satisfacció en veure que la línia dels resultats obtinguts coincideix majoritàriament amb l’opinió expressada en diverses ocasions per Veïns per Rubí. No ens oblidem que el govern municipal, amb el suport de Ciudadanos i Partido Popular, havien presentat un projecte de parc amb una inversió projectada per una primera fase de 4 milions d’euros.
No cal dir que, des del nostre punt de vista, una inversió tan desmesurada sempre ha de tenir consistència en una necessitat o en una petició popular massiva que la justifiqui, ja que parlem aproximadament d’un 5% del pressupost anual d’un ajuntament com el nostre, i una partida que ens permetria dur a terme moltes actuacions necessàries.

Un 82% dels enquestats van dir sentir-se satisfets o molt satisfets amb el parc actual i només un 10 per cent afirmava creure que el parc necessita una reforma general. Bé, només aquesta dada deixa més que evident la manca de justificació per una inversió com aquesta.

Una altra dada important que es desprèn d’aquesta consulta ciutadana és respecte a l’ús que els rubinencs donem al parc.

De nou més d’un 80 per cent dels enquestats afirma fer-ho servir per passejar (amb mascota o sense) o sortir a córrer. D’aquesta dada es pot despendre de nou la necessitat de reforçar més l’espai natural amb passejos i ombra que no pas grans estructures de pistes amb material artificial.

De nou els resultats mostren un nou punt de coincidència: la necessitat de treure aquells tres carrers que s’havien construït en un intent fallit (per sort) d’urbanitzar el parc que va fer l’anterior govern d’ICV i que han deixat aquest rastre de ciment totalment fora de lloc i que tots coneixem com la “bombonera”. Aquesta zona, que actualment no podem considerar com a terreny natural, és on està obert el debat sobre què fer allà: nosaltres per descomptat també estem oberts a aquest debat tot i que la nostra aposta seria la de revertir les obres i tornar aquest terreny a l’espai agrari.

També la nostra aposta per afegir més mobiliari urbà (d’acord amb la tipologia de parc amb seients de fusta o un altre material natural), més retolació amb informació del parc o per indicar la nostra posició o uns WC també es pot extreure de la consulta feta als rubinencs.

Sembla que ens trobem en un moment de la història on tot sembla que hagi de ser intervingut, modernitzat, actualitzat o projectat, però ens oblidem que de vegades la gent també necessita tenir una connexió amb la història, amb la natura i amb la tradició. El parc de Ca n’Oriol està ple de vivències i molt carregat emotivament per part de tots els rubinencs i rubinenques. Ens fa molta pena sentir les paraules del regidor Rafael Güeto acusant l’oposició de voler aturar la ciutat.

El que ell considera una aturada, Veïns per Rubí ho considera una oportunitat d’escoltar a tots els rubinencs, i si hem de fer una reforma del parc, que sigui la que tots els rubinencs volem i necessitem, no una qualsevol que ens hipotequi de per vida i només serveixi perquè l’alcalde o alcaldessa de torn es pugui fer una foto en la inauguració d’un parc personalista que ningú ha reclamat.

ENLLAÇ: DIARI DE RUBÍ