Gestió municipal durant campanyes electorals eternes

Per això és tan important la feina de partits com “Veïns per Rubí”, sense interessos més enllà del municipi, sense seus centrals fora de la nostra ciutat que els ordenin callar, opina Cristian Ruiz

Malgrat que en el nostre sistema polític, les eleccions estan pensades per organitzar-se cada quatre anys (cinc en el cas de les europees) la realitat tan convulsa que estem vivint els darrers anys ha fet que en el període de sis anys que van de  2014 a 2020 hàgim viscut ni més ni menys que deu períodes electorals: quatre eleccions generals, dues eleccions al Parlament de Catalunya, a més de dues eleccions municipals, dues eleccions europees i permeteu-me que sumi el famós Referèndum de l’1 d’octubre de 2017, legal per uns i il·legal per altres, però que a efectes pràctics va protagonitzar durant dies i dies telenotícies i diaris i va captar l’atenció de totes i tots durant molt de temps.

Això ens fa una mitjana d’unes eleccions cada sis mesos aproximadament, tot i que realment no ha estat així, ja que hi ha eleccions que han compartit data. Els protagonistes de les eleccions són gairebé els mateixos, però amb diferents resultats que, sempre, al final dels recomptes els fan jugar al “fet i amagar” durant setmanes, ja que, per sort o per desgràcia, lluny han quedat aquelles èpoques on era relativament fàcil arribar a la majoria absoluta, però que d’alguna manera també sembla que ha suposat la sentència de mort de les legislatures de quatre anys.

Fa la sensació que vivim eternament en campanyes electorals. Encara no han passat unes eleccions i ja estem en la precampanya de les properes. I en mig de tot aquest desencís la més afectada sempre és la política municipal.

Ara, a la vigília d’unes noves eleccions autonòmiques (els dotzens comicis en poc més de sis anys), les seccions locals dels partits són sempre els que fan la feina de la campanya al carrer. Això vol dir que, a la gestió pel municipi (sigui de govern o d’oposició) s’ha de sumar la de fer campanya per les properes eleccions. Fins i tot alguns i algunes que són regidors o regidores de l’ajuntament i que amb prou feina tenen temps per treballar per la ciutat, s’atreveixen a formar part també de les llistes dels seus partits pel parlament de Catalunya mostrant, un cop més, que per alguns i algunes la política local, ser regidor o regidora del seu ajuntament, no és més que un trampolí per arribar a metes molt més altes. Lícit, per descomptat, però que ens hauria de fer pensar una mica.

La política ens fa moltes vegades trobar estranys companys de viatge, i enmig de tantes negociacions, pactes i coalicions se’ns fa difícil pensar que un partit pugui criticar o denunciar públicament una mala acció d’un altre amb qui, pot ser, després dels propers comicis haurà de pactar a un nivell supramunicipal. És fàcil comprendre que la teva seu central et pugui frenar en el teu intent de retreure alguna cosa a algú que potser en unes setmanes necessitaràs per dur-te al poder.

Per això és tan important la feina de partits com “Veïns per Rubí”, sense interessos més enllà del municipi, sense seus centrals fora de la nostra ciutat que els ordenin callar quan alguna cosa no es fa “correctament”. Els partits municipalistes, en aquests moments d’inestabilitat política a nivell nacional o autonòmic, són un baluard imprescindible per a la gestió municipal que és la que realment ens afecta durant el nostre dia a dia, perquè és la que s’encarrega de la neteja del teu carrer, de la seguretat teva i dels teus veïns i veïnes, en general, de la teva qualitat de vida més directa, però que moltes vegades és la primera que s’abandona quan alguns i algunes estan més pendents del que succeeix a Barcelona, Madrid o Brussel·les i se n’obliden del que està succeint a la nostra ciutat. La gestió municipal ha de rebre el protagonisme que les rubinenques i els rubinencs mereixem, mai ha de ser un mitjà per aconseguir metes més altes. Des de VR seguirem treballant i lluitant per tenir la ciutat que realment mereixem, més verda, més segura, més ètica i de la qual ens sentim totes i tots més orgulloses i orgullosos.

Tot Rubí article

Exigim viure en una ciutat segura

“És necessària la instal·lació de moltes més càmeres de videovigilància a més barris de la nostra ciutat, com tenen altres municipis del nostre entorn”

Toni García, regidor de VR

En els últims anys hem vist com la sensació d’inseguretat ha anat augmentant a la nostra ciutat, al mateix temps que s’ha anat reduint el nombre d’efectius de la policia local i dels Mossos d’Esquadra.

Cal recordar que des de l’any 2009, des dels diferents governs de l’Estat es van anar reduint de forma dràstica les taxes de reposició dels funcionaris a totes les administracions públiques, fet que ha afectat de manera directa als diferents cossos policials, que han minvat substancialment els seus efectius. Per això hem de reconèixer l’esforç i la professionalitat de la policia local i dels Mossos d’Esquadra que, sense els mitjans adequats, fan tot el que poden en una ciutat cada vegada amb més habitants.

En l’any que ha acabat, amb tota seguretat, degut al confinament de la població, les dades oficials de fets delinqüencials hauran disminuït, però això amaga una realitat que ens preocupa cada dia més: tenim més a prop fets que afecten la seguretat de familiars, amics, amigues i persones properes.

Els últims anys, i cada vegada més sovint, ens trobem persones que han patit situacions d’intimidació i amenaces per part de grups organitzats, robatoris amb força, especialment a persones més vulnerables, intimidacions i amenaces a comerciants, actes vandàlics de tota mena, etc. I aquest és un camí de no retorn si no es prenen mesures per evitar-ho.

Les lleis actuals permeten amb facilitat la reincidència de diferents delictes considerats lleus, o l’acumulació de faltes, quan el que han de garantir és la reinserció de les persones que delinqueixen i evitar aquesta reincidència, que crea alarma social, i deixa poc marge de maniobra a la justícia i a les actuacions policials. La manca de mesures efectives el que fa és perpetuar una situació cada vegada més insostenible.

Ja hem defensat altres vegades que, a més de l’increment de presència policial als carrers, amb increment d’efectius a les plantilles i amb policia de proximitat, és necessària la instal·lació de moltes més càmeres de videovigilància a més barris de la nostra ciutat, com tenen altres municipis del nostre entorn.

Entenem que la seguretat ciutadana ha de ser també una prioritat, i s’ha de defensar des de diferents perfils ideològics sense complexos: la inseguretat afecta a tothom. 

Tot Rubí article

Veïns per Rubí reclama més ajuts per al teixit comercial

La formació d’independents proposa que l’Ajuntament creï una plataforma de venda en línia

Veïns per Rubí presentarà una moció al proper ple per reclamar nous ajuts municipals per al sector del comerç, la restauració i els serveis a la ciutat.

Segons expliquen, les conseqüències del decret d’estat d’alarma del passat 14 de març, que va implicar el tancament de l’activitat comercial no essencial, “han superat les pitjors expectatives”, i els ajuts de les administracions han estat “insuficients”.

A més, afirmen que els comerciants encara no han rebut els 400.000 euros de la línia d’ajuts de l’Ajuntament, que encara estan en tràmit, i les noves restriccions per la segona onada de la pandèmia fa que la situació sigui “insostenible” per a la major part dels negocis.

Veïns per Rubí reconeix que s’han fet algunes coses bé: proporcionar EPIs o suprimir les taxes del mercadal i d’ocupació de la via pública amb taules i cadires, a més de la formació per a crear plataformes de venda online, però alerta que hi ha propostes de foment del comerç que encara no s’han dut a terme, com per exemple la implementació de la zona taronja en substitució de la zona blava. Els independents també creuen que s’han d’ampliar aquestes zones de rotació.

La formació també reclama que es concreti més l’ampliació dels ajuts econòmics directes pels establiments afectats per fer front als pagaments més immediats, i que arribin de manera urgent, no com ara, ja que “d’això dependrà la supervivència de gran part del teixit comercial”. Veïns per Rubí recorda que si desapareix gran part del teixit comercial, els ingressos de l’Ajuntament es reduiran, i Rubí es convertirà en una “ciutat dormitori sense serveis de proximitat”.

Una plataforma comú de venda online per a tots els comerços

Entre els acords de la moció, Veïns per Rubí proposa que l’Ajuntament creï i impulsi una nova plataforma digital, en col·laboració amb els comerciants de la ciutat, per poder oferir un canal de venda online, així com un servei de lliurament a domicili comú a tot el teixit comercial que s’hi vulgui adherir.

A més, també demana que s’impulsin nous ajuts complementaris als que estan actualment en tràmit, perquè es puguin reduir les despeses en taxes i tributs que depenen de l’Ajuntament, com per exemple l’IBI, el lloguer, la quota de recollida de residus o l’impost sobre vehicles de tracció mecànica en els casos que l’activitat comercial requereixi l’ús d’un vehicle.

Rubí TV

Veïns per Rubí reclamarà al Ple un hospital de referència a la ciutat

La formació política Veïns per Rubí (VR) portarà al Ple d’octubre una moció per demanar un hospital de referència a Rubí, ja sigui l’antic projecte de l’Hospital Vicente Ferrer actualitzat a les necessitats actuals o un nou projecte de centre sanitari de referència a Rubí, Castellbisbal o Sant Cugat.

La formació també demanarà que es reforci de forma immediata els centres sanitaris de referència de Rubí, com ara els dos hospitals de Terrassa i els centres d’atenció primària amb més personal sanitari i els mitjans tècnics necessaris, així com un servei de pediatria les 24 hores del dia.

La formació política considera que amb la situació actual de pandèmia és quan s’ha fet més evidents les conseqüències derivades de les retallades en sanitat pública, amb falta de personal sanitari i llistes d’espera inacceptables per fer proves diagnòstiques o operacions quirúrgiques.

Veïns per Rubí ha recordat que fa quatre anys l’alcaldessa, Ana M. Martínez, va anunciar públicament que disposava d’un inversor per construir el nou hospital a Rubí, però que mai més s’ha sabut res d’aquest projecte.

També fa quatre anys que el govern de la Generalitat va posar sobre la taula la possibilitat d’adquirir l’Hospital General de Catalunya, una opció que tampoc s’ha concretat.

Diari de Rubí

Veïns per Rubí reclama un millor manteniment dels parcs infantils de la ciutat

El grup municipal proposarà establir un Pla de manteniment dels equipaments infantils en el ple de febrer

El grup municipal de Veïns per Rubí (VR) presentarà al ple del dijous vinent una moció per la millora i el manteniment dels parcs infantils de la ciutat. Segons el Pla d’Infància i Adolescència, Rubí disposa de 81 equipaments amb jocs infantils en parcs, places i espais verds, però segons la formació, “la gran majoria pateixen alguna deficiència de manteniment”. 

Per VR els espais de joc infantil han de garantir la seguretat dels infants, la inclusió, tenint en compte totes les capacitats diverses, la sociabilitat i uns mínims estàndards de qualitat, però en canvi hi ha espais que “estan en un estat de degradació injustificable”, asseguren: gronxadors trencats, paviments malmesos, fonaments de ciment al descobert, bases de tobogans podrides, entre d’altres.

En aquest sentit, el portaveu de la formació, Toni García, ha recordat que Rubí va ser reconegut amb el segell de Ciutat Amiga de la Infància i considera que és “totalment contradictori tenir aquest reconeixement quan molts dels parcs infantils són un risc per la integritat física dels infants”.
Davant de tot això, VR proposa establir un Pla de manteniment de tots els parcs infantils que inclogui inspeccions preventives i funcionals, manteniment setmanals i desinfeccions. La moció també inclou la senyalització de les franges d’edat per les quals estan destinats els diferents jocs i del grau d’inclusió de cada equipament, així com dissenyar els nous parcs infantils de manera que siguin totalment inclusius. 

“És una moció de sentit comú, però ens veiem obligats a presentar-la perquè  el manteniment dels espais públics de la ciutat estan en un estat penós i, una vegada més, es demostra que la gestió de l’Ajuntament no és ni mitjanament raonable”, ha dit García.

Rubí TV

VR demana que es redacti ja el Pla d’Equipaments

Veïns per Rubí (VR) presentarà al Ple de novembre, que se celebrarà dijous de la setmana vinent, una moció per demanar a l’equip de govern que reprengui en el termini de tres mesos les tasques de redacció del Pla d’Equipaments, actualitzant la informació de diagnosi de l’esborrany inicial.

El Pla d’Equipaments és un document que ha de permetre ordenar i projectar els equipaments de la ciutat. L’Ajuntament de Rubí fa anys que treballa enla seva redacció, però encara no s’ha pogut aprovar al Ple.

El text també demana redactar un informe amb totes les necessitats que tenen actualment les entitats i que moltes vegades no tenen la capacitat de comunicar-ho a l’Ajuntament. També demanen un Pla de manteniment efectiu dels equipaments que utilitzen les entitats, ja que alguns no estan en bones condicions. “Hi ha entitats que es queixen de la falta de manteniment i d’inversions dels equipaments, en alguns casos el material no es renova o es renova molt tard”, ha explicat Toni García, portaveu del grup municipal de VR.

El regidor també ha recordat que el consistori té actualment equipaments en desús, com la Torre Salduba o els antics cinemes, i altres infrautilitzats, com el Celler o el Centre Cívic del Pinar.

A banda d’aquestes peticions, el redactat de la moció també inclou un protocol de gestió de les subvencions que reben les entitats per agilitzar els tràmits. García afirma que les entitats es queixen del “retard en les subvencions” i demana més facilitats a l’hora de fer les gestions, ampliant els recursos disponibles a l’Ateneu.

Per últim, una altra de les propostes de Veïns per Rubí en aquesta moció també contempla desenvolupar un portal web específic amb informació actualitzada de totes les entitats i associacions de la ciutat.

Diari de Rubí

Veïns per Rubí proposarà la redacció del Pla Director d’Eficiència Energètica i Sostenibilitat

El pla promourà la substitució de tot l’enllumenat públic per enllumenat de LED

El grup municipal de Veïns per Rubí presentarà una moció en el pròxim ple municipal del 31 d’octubre per instar al govern municipal a la redacció del Pla Director d’Eficiència Energètica i Sostenibilitat de Rubí, que permeti a l’Ajuntament augmentar l’estalvi energètic (kWh), l’estalvi ambiental (tones de CO₂), l’estalvi d’aigua, i l’estalvi econòmic per invertir en altres serveis municipals. 

Des del grup municipal liderat per Toni Garcia, asseguren que el consum energètic municipal  durant el 2016, entre electricitat i gas va ser de 15.424.411 kWh, el 63% en edificis municipals i el 37% en enllumenat públic. En aquest sentit, consideren que “generar estalvi de consum energètic en les instalꞏlacions dels equipaments municipals i l’enllumenat exterior és,una prioritat”.

Malgrat el projecte de Rubí Brilla, que afavoreix l’ús d’energies renovables entre particulars, empreses i col·lectius, el grup municipal considera que a la ciutat encara li queda un llarg camí per aconseguir la màxima eficiència en el consum energètic i sostenible municipal. Per a Veïns per Rubí, aquest nou pla hauria d’incloure, entre altres, la planificació per a la rehabilitació energètica de tots els equipaments municipals, la substitució de tot l’enllumenat públic per
enllumenat de LED i la reducció de CO₂ durant la seva vigència.

Tot Rubí

Veïns per Rubí demana la creació d’una nova deixalleria a les urbanitzacions

El grup municipal presentarà la moció en el ple per facilitar l’accés d’aquest servei als habitants que viuen lluny de la deixalleria Cova Solera

El pròxim 26 de setembre se celebrarà el ple municipal del mes i Veïns per Rubí (VR) ja ha avançat que presentarà una moció per demanar que es posi en marxa un estudi de viabilitat per instal·lar una nova deixalleria a les urbanitzacions, estratègicament ubicada, per facilitar l’accés als seus habitants.

VR ha explicat que Rubí està distribuït en un nucli urbà dens, i en diferents urbanitzacions amb una àmplia extensió i amb un creixement de població molt important en els últims anys, fet que ha suposat un especial dèficit d’equipaments i serveis públics, per una població que representa més del 15% del municipi. A més, han destacat que els punts més llunyans de les urbanitzacions, se situen a uns 9 km de la deixalleria de Cova Solera, mentre que la distància a la deixalleria més propera del municipi veí de Terrassa se situa a 6 km. 

Així doncs, la formació aposta per instal·lar una nova deixalleria i considera que l’Ajuntament hauria de reservar el sòl necessari, a través dels seus instruments de planejament urbanístic, per establir el seu emplaçament i, també, hauria de contemplar-se en el Pla d’Equipaments del municipi: “Per una població lleugerament superior a deu mil habitants que viuen a les nostres urbanitzacions, es podria valorar la construcció d’una deixalleria de Tipus A, d’acord amb les recomanacions de l’Agència Catalana de Residus, amb un mínim de 625 m2.”

El grup municipal ha remarcat que les deixalleries són instal·lacions que permeten assolir nivells més alts de recollida selectiva i que també poden prestar tasques de suport al servei municipal de recollida de residus, “fet molt rellevant en un municipi com el nostre, on la recollida selectiva se situa en nivells molt baixos, i on no s’han fet durant els últims anys, per part dels diferents governs municipals, accions efectives per millorar aquests resultats”. 

Rubí TV

Veïns per Rubí manifesta la seva preocupació pel creixement de l’incivisme a la ciutat

La formació política planteja tolerància zero contra l’incivisme amb més pressió policial i sancions

Veïns per Rubí (VR) ha emès un comunicat on manifesta la seva preocupació pel creixement de l’incivisme a Rubí. Segons la formació liderada per Toni Garcia, els actes incívics són cada vegada més habituals, amb una sensació de deixadesa per part dels diferents governs municipals.

Per a VR, “malgrat que siguin una minoria els incívics, aquests generen un problema de convivència amb la majoria de la ciutadania del municipi”.

En el seu comunicat, la formació destaca alguns problemes d’incivisme habituals com restes de runa, mobles o poda, a qualsevol lloc, i especialment a les urbanitzacions, que es deixen amb total impunitat, i que suposen despeses extres de recollida per l’Ajuntament. En el cas de mobles i poda, recorden que hi ha un servei gratuït de recollida a domicili, “tot i que algunes persones decideixen no fer servir, o desconeixen l’existència d’aquest servei (Telèfon Verd: 900 130 130)”.

VR també denuncia una escena habitual com trobar-se bosses d’escombraries al costat dels contenidors de recollida selectiva, i un mal ús dels punts de recollida de la deixalleria mòbil, on hi ha bosses i altres elements fora dels dies i horaris de recollida.

La formació recorda que va presentar una moció en el ple de juliol de 2018 sobre els vehicles estacionats de manera indeguda, ja sigui en voreres, passos de vianants, o en zones expressament prohibides. Segons VR “alguns usuaris de xarxes socials denuncien públicament i de forma reiterada una mateixa infracció i no s’actua de forma eficient, perquè la infracció es reitera en el temps i, fins i tot, s’amplia amb altres vehicles”.

Altres mostres d’incivisme que destaquen en el comunicat són el soroll nocturn en places públiques que pertorben el descans dels veïns, on es deixen restes d’ampolles i brutícia, tot referint-se a les recents queixes de veïns de la Plaça Montserrat Roig i la Plaça de la República. També asseguren haver detectat una manca de control en la venda d’alcohol a menors d’edat.

El partit de Toni Garcia també menciona els sorolls a les nits en equipament privats que també generen problemes de convivència amb els veïns de les zones afectades, així com els excrements d’animals que no són recollits pels seus propietaris, o gossos sense lligar fora de les zones d’esbarjo per a gossos, “prohibit expressament per l’ordenança municipal reguladora de tinença d’animals”.

Davant aquest increment de l’incivisme, la formació afirma haver-se trobat amb una actitud de tolerància amb aquests actes per part dels diferents governs municipals, “i la política de prevenció en els últims 40 anys no ha funcionat, tenint en compte els resultats que ara ens trobem”.

Per a Veïns per Rubí, aquesta situació es converteix en un cercle viciós, ja que hi ha una minoria que afecta la majoria i dóna un mal exemple que convida a més incivisme per part d’altres persones, “i dóna una imatge molt dolenta de la ciutat, de deixadesa i brutícia”.

En aquest sentit, des de VR plantegen tolerància zero amb l’incivisme, amb més pressió policial i sancions, combinada amb noves polítiques de prevenció per part de l’Ajuntament, que permetin revertir a poc a poc aquesta situació.

Tot Rubí

VR vol més polícia i càmeres de videovigilància

Veïns per Rubí (VR) planteja un increment substancial de la plantilla de Policia Local i la instal·lació de càmeres de videovigilància per lluitar, per una banda, contra la manca de sensació de seguretat que creu que existeix a la ciutat, i, per altra part, contra els actes incívics, que considera que estan augmentant.

Pel que fa a la delinqüència i a la inseguretat, la formació reconeix que la situació és similar a altres poblacions de l’entorn, però apunta que l’últim informe dels Mossos recull que Rubí ha registrat un augment en el nombre de robatoris a domicilis, empreses i vehicles. Per això, proposa incrementar les plantilles dels dos cossos de seguretat, que considera són insuficients.

Segons la formació, les places previstes de Policia Local no estan cobertes i hi ha unes 25 vacants en els últims anys, mentre que la població ha anat augmentant. A més, consideren que el problema s’agreujarà, ja que els agents poden acollir-se a una jubilació anticipada als 61 anys i la mitjana d’edat de la plantilla actual és elevada.

Per aquests motius, el partit aposta per reforçar la plantilla municipal “per anar progressivament situant-nos en la mitjana d’efectius d’altres municipis de Catalunya, que equivaldria a 1,5 agents de policia per cada mil habitants, que ens situaria en uns 115 efectius”. En aquest sentit, per VR la situació idònia seria arribar a dos efectius per cada mil habitants, és a dir, uns 150 efectius.

A més, també plantegen demanar a la Generalitat incrementar el nombre de Mossos d’Esquadra a la comissaria de Rubí.

Incivisme
El partit també considera que “l’augment de l’incivisme és molt preocupant a la ciutat”, Per això, proposa més i millors campanyes informatives i accions dissuasòries per evitar aquests actes. Entre aquestes, aposten per “implementar un sistema de videovigilància, en el marc de la proposta smart city, en punts estratègics del municipi per evitar accions incíviques i dificultar l’acció de la delinqüència organitzada que actua contra el patrimoni públic i privat”.

Diari de Rubí